- Nasze filmy -
  
 


REKLAMA




Linki do naszych stron:







Doł
ącz do nas na Facebooku!

REKLAMA















Babkę Czwartkowych Obiadów u Diabetyków przy pomocy "Króla Stanisława" przygotowują: v-ce Starosta Powiatu Białostockiego Jolanta Den, prof. Andrzej Pawlak z USA z Uniwersytetu Stanforda i Burmistrz Supraśla
Radosław Dobrowolski

Przepis na babkę Czwartkowych Obiadów u Diabetyków:

Brokuły i cukinię utarte na tarce o grubych oczkach,

sparzony jarmuż oraz czosnek niedźwiedzi, dusimy na maśle.

Po ostudzeniu dodajemy jaja, mąkę przyprawy.

Zapiekamy.

Podajemy z sosem żurawinowym, sporządzonym z żurawin,

soku aroniowego, mąki ziemniaczanej i śmietany.

Podajemy z surówką na ciepło lub zimno.

 Przepis Fundacji Cukrzyca a Zdrowie

 

 

Szlachta! Włościanie! Mieszczanie! Wszystkie Stany!

Witamy na Czwartkowych Obiadach u Diabetyków!


                                            

   Jak uczyć, żeby nauczyć i nie znudzić?

Jak trudną, fachową wiedzę przekazać 

w sposób ,,lekki, łatwy i przyjemny"? 

Tak, żeby słuchacze zechcieli przyjść 

na następną lekcję i jeszcze namówić do tego znajomych?


Formuła Czwartkowych Obiadów u Diabetyków, która zrodziła się w redakcji magazynu ,,Cukrzyca a Zdrowie", wydawanego

przez Polskie Stowarzyszenie Diabetyków

Oddział Wojewódzki w Białymstoku, dała na te pytania odpowiedź. Okazało się, że o zagadnieniach najważniejszych i najpoważniejszych, bo dotyczących nieuleczalnej choroby, można rozmawiać w atmosferze
dobrej zabawy, przy smacznym jedzeniu.

A przekazana przy okazji wiedza na długo pozostaje w pamięci.




Oryginalnie – i tradycyjnie po staropolsku – wita wszystkich uczestników Czwartkowych Obiadów u Diabetyków hetman

Jan Klemens Branicki, pan na Białymstoku, szwagier

króla Stanisława Poniatowskiego, który formułę

„obiadów rozumnych” zaproponował, pozwalając i nam z niej czerpać. W tę postać wciela się popularny aktor Adam Zieleniecki.


English Version